Kulaklık Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yazar: Eren Coşkun
JBL kulaklık

Kendi kulak yapınıza ve kullanım amacınıza göre kulaklık seçiminiz değişir. Peki kendi amacınıza yönelik kulaklığı nasıl seçersiniz?

Birazdan yazılanları dikkatli bir biçimde okumasını öneriyoruz.

İlginizi Çekebilir:  Xiaomi Mi Box S 4K Satın Alınmaya Değer mi?

Öncelikle Kullanış Amacınızı Belirlemelisiniz

Birçok amaç için birbirinden farklı özellikboyut ve performansta kulaklık mevcut. Bu kulaklıklardan en belirgin olanları temel olarak oyuncu kulaklığımüzik kulaklığı ve daha profesyonel çevrede yürüyen stüdyo kulaklığıdır.

Siz bir kulaklık seçerken öncelikle kulaklığı hangi amaç doğrultusunda kullanacağınıza karar vermek zorundasınız. Örneğin bir müzik kulaklığınıoyun oynamak için kullanırsanız, oldukça zorlanabilir ve iyi verim alamayabilirsiniz.

Marka önerisi ve örneği vermek gerekirse; Genel olarak JBLSony veya Beats gibi kulaklıklar müzik dinlemeye odaklı tasarlanmış kulaklıklardır. Yani sokaktaevdeoradaburada müzik dinlemek için bu markaları tercih edebilirsiniz.

Oyuncu kulaklığı seçiminde ise başvurmanız gereken markalar orta seviye ve üst seviye markalar olarak SteelseriesLogitechRazer veya Cloud gibi markalardır.

Stüdyo tipi kulaklıklara gelirsek; Bu kulaklıklar müzik dinlemek değilmüzik üretmekyapmak için kullanılır. Yani çok ciddi ve kaliteli bir performans sunarlar. Fakat ciddi ve kaliteli olduğu gibi her cihaza takıpdinleyemezsiniz.

Stüdyo tipi kulaklıklar için marka önerileri ise SennheiserBose veya Pioneer gibi markalardır.

Evet, fiyatları diğer kulaklıklara göre biraz yüksek ancak bunlardan birini, bir kez alıyor ve çok uzun zaman boyunca kullanabiliyorsunuz. Terim yerinde ise “çıt”ı bile çıkmadan, hiç sorun yaşamadan size uzun bir süre boyunca, kaliteli ses deneyimi yaşatabilir.

Ancak 20 TL – 25 TL civarı kulaklıkları bozdukça ve aynı modeli tekrar tekrar aldıkça neredeyse aynı fiyata denk geliyor. Belki geçebiliyor bile.

İlginizi Çekebilir:  Normal Bir Evi, Akıllı Ev Yapmak İçin En İyi Ürünler

Kulaklık Tipini Nasıl Seçerim?

Kulaklık tipi seçmeye gelirsek; Eğer oyuncu iseniz kulak içi kulaklık sizi uzun süre kullanımdan sonra rahatsız edebilir. Çoğunlukla “Head Set” adı verilen kulaklık ve mikrofonun birlikte olduğu ürünleri tercih etmeniz, çok oyunculu oyunlarda sizin ve takım arkadaşlarınızın yararına olacaktır.

Ama araçta sürekli telefonla konuşarak sürüş yapıyorsanız sizin için dışarı ile iletişimi kesmemek için orta seviye bir kulak içi kulaklık önerebiliriz.

Ayrıca bisiklet sürücüsü iseniz sizin için kablosuz kulak içi veya kulak üstü kulaklık öneririm. Çünkü kablosuz bir kulaklığın sunduğu rahatlığı, başka hiçbir kulaklık sunmuyor. Tabii biz bisiklet ve araç kullanımı esnasında kulaklık kullanmayı önermiyoruz. Orası da ayrı bir konu.

Kulaklık Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Bir kulaklık sahibi olmadan önce özelliklerine bakmalısınız. Zaten oyuncu kulaklıklarında üst seviye dediğimizde 5.1 veya 7.1 gibi terimler sizi karşılayacak.

Bu 5.1 ses ve 7.1 ses terimleri, kulaklığın 5 veya 7 farklı noktasından, sizi çevrelercesine ses verebildiğini gösterir. Aynı durum ses sistemlerinde ve özellikle ev sinema sistemlerinde de mevcuttur. Örnek olarak Logitech Z-506‘yı gösterebiliriz. Kendisi 5.1 bir ses sistemidir. Yani 5 adet ses kanalı ve 1 adet subwoofer, yani hepimizin sevdiği bass kanalı.

Neyse, kulaklığı almadan önce eğer oyuncu kulaklığı alacak iseniz sürücü desteğinefiyat ve performans açısından ne kadar iyi olduğunafrekans ve desibel (dB) değerlerine bakmak ve var ise mikrofon performansını incelemek sizin için en önemli konular arasındadır.

Sürücü desteksiz bir kulaklık sizin başınıza birazcık iş açabilir. Örneğin Steelseries‘in kulaklıklarında ek ayar ve performans için kullandığı Steelseries Engine 3 yazılımı gibi örneklendirebiliriz.

Ayrıca çoğu stüdyo ve müzik kulaklığında sürücü bulunmaz. Boşuna onlar için de arama yapmanıza ve “Bu kulaklıkta sürücü yokmuş, o zaman iyi değildir.” demenize gerek yok.

İlginizi Çekebilir:  Android Tablete Windows 10 Kurmak

Fiyatının Uygun Olduğunu Nasıl Anlarım?

Öncelikle kulaklık seçimi yaparken eğer ciddi ve kaliteli bir kulaklık edinmek istiyorsanız 100 TL gibi bir miktarı gözden çıkarmak lazım. Müzik dinlemek için gerek kulak içi olsun, gerek ise kulak üstü kulaklık olsun, JBL markasını öneriyoruz. Ortalama 80 – 120 TL civarı fiyatları oluyor.

Oyuncu kulaklığına gelirsek; Biz bu kulvarda Steelseries veya Logitech markasını öneriyoruz. Ayrıca Steelseries‘in sağladığı 7.1 sanal ses teknolojisi ile zaten çoğu ses kasılması gereken adamın, yerine ve belki de uzaklığına kadar her şeyi duyabiliyor ve anlayabiliyorsunuz. Fiyatları ise ortalama 150 TL – 200 TL civarı bu markaların orta seviyesi olarak sayılıyor. Ancak bu kulaklıklardan bir kere alındı mı 1 ile 2 yıl arasında götürebiliyor.

Stüdyo kulaklıkları ise ayrı bir durumdur. Bu durumda 5.1 veya 7.1 sanal ses özelliği, eğer filmklip vs. gibi montajlar veya müzikler yapmayacak iseniz hiçbir önem teşkil etmiyor. Çünkü müzikler genel olarak stereo, yani çift kanaldan oluşur. Bu kanallar sağ ses kanalı ve sol ses kanalıdır. Fakat bu kulvar için fiyatlar 400 TL‘den başlayıp, 3.000 TL‘ye kadar çıkabilir.

Kulaklığın Dış Görünüşünde Neye Dikkat Etmeliyim?

Kulaklığın yapısında öncelikle kafanızın üstüne ve kulağınıza temas edecek bölümlerinin kaliteliterletmeyen ve yumuşak olmasına dikkat etmelisiniz.

Ayrıca kafa bandının, sizin başınızı ağrıtmayacak bir biçimde olması da çok önemli bir konu.

Kulaklığı alırken LED aydınlatmalı olmasına çok kafa yormamanız lazım. Çünkü kulağınızda yanıpsönen bir ışığı görmeniz mümkün değil. Tabii ki bu sizin, kendi zevkiniz.

Önerilen Haberler

Yorum bırak

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Eğer bu konuda hiçbir seçeneğe tıklamazsanız, kabul ettiğinizi varsayacağız. KABUL ET Ayrıntıları oku